2.Denizci STK’lar Çalıştayı düzenlendi
2. Denizci STK’lar Çalıştayı’nda denizcilik sektörünün sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu. Denizciliğin öncelikli sektör olması gerektiğinin vurgulandığı toplantıda, birlikte hareket edilirse daha güzel şeyler yapılabileceği mesajı verildi.
Onur Ömer Bilgi - Vira Haber
2. Denizci STK’lar Çalıştayı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Özkan Poyraz’ın katılımıyla Kartal Elite Dragos otelde düzenlendi. Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli’nin ev sahipliği yaptığı çalıştaya, Özkan Poyraz’ın dışında TOBB Denizcilik Meclisi Başkanı Erol Yücel, Liman-Dok İş Sendikası Genel Başkanı Necip Nalbantoğlu, Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı Hasan Pekdemir, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Alev Tunç, Koster Armatörleri Derneği Başkanı Salih Zeki Çakır, GEMİMO Başkanı Feramuz Aşkın, Türk Loydu Başkanı Cem Melikoğlu, Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Başkanı Deniz Eraydın, Deniz Kültür Derneği Başkanı Hakkı Şen, Wista Türkiye Başkanı Halime Can, Türk P&I Genel Sekreteri Ufuk Teker, Ziya Kalkavan Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Öztürk Uludağ ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
Çalıştayda ilk konuşmayı yapan Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, federasyon olarak öncelikle sivil toplum kuruluşlarını tek çatı altında toplayıp büyük bir güç oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.
Türkiye’nin 17’si büyük şehir olmak üzere 28 ilinin denize kıyısı bulunduğunu söyleyen Dereli, “Son nüfus sayımına göre 43 milyon insan denize kıyısı olan illerimizde, ilçelerimizde yaşamaktadır. Bu yıl 90. yıl dönümünü gerçekleştireceğimiz kabotaj bayramı maalesef sadece bir ilçede, Barbaros anıtının bulunduğu Beşiktaş’ta törenlerle anılmaktadır. Türkiye Denizcilik Federasyonu olarak Türkiye’nin tüm sahil kentlerinde kabotaj bayramını, deniz endüstrisini insanlara tanıtmak, benimsetmek, özümsetmek için mutlaka bakanlığımız ile birlikte ortak koordine çalışmalar yapmak istemekteyiz” dedi.
‘Denizcilik, öncelikli sektör olmalı’
Erkan Dereli konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Ben kürsüye çıkarken dosyalarla çıktım. Burada Kalkınma Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve TUİK gibi birçok kurum ve kuruluşun yayınlarını dosyaladım. İnanın bu tüm bakanlıkların yapmış olduğu çalışmaların içerisinde sadece dört kelime tekrar ediyor. Deniz taşımacılığı artırılacaktır, deniz taşımacılığına gereken önem verilecektir. Onuncu beş yıllık kalkınma planında maalesef denizcilikle ilgili olan sayfaları değil kelime sayılarını paylaşmak istiyorum. Deniz ticaret filosu 83 kelime, beyaz bayrak 29 kelime, Mersin, Filyos, Çandarlı limanları 59 kelime, gemi inşa 59 kelime, su ürünleri 32 kelime, limanlar 27 kelime. Bu kalkınma planında gönül isterdi ki Türkiye’nin tüm deniz endüstrisinin bileşenlerinin ülke ekonomisine ne kadar katma değer ve istihdam yaratacağının, ekonomik yönden ne kadar büyük katkılar sağlayacağının da ipuçları olabilseydi. Bizim federasyon olarak bir hedefimiz de denizcilik sektörünün öncelikli sektör olması ve gerçek yerini almasıdır.”
‘Beraber hareket edersek daha güzel şeyler başarabiliriz’
Erkan Dereli’den sonra konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kaptan Alev Tunç, denizciliğin en eksik tarafı ölçülebilme ve dertlerimizi rakamlarla anlatamama sıkıntısı olduğunu söyledi. Herkesin bu konuda suçlu olduğunu belirten Tunç, “Geçtiğimiz yıl bakanlığımızla birlikte yaptığımız çalışma neticesinde ülkemizin cari açığının 8 milyar dolarının navlundan geldiğini tespit ettik. Hükümetimizin gerekli tedbirleri alması için çok önemli bir veri olacağının kanaatindeyim. Biz; gemiler, limanlar, tersaneler, balıkçılar, dalgıçlar, deniz inşaatı müteahhitleri, marinalar, deniz sporları, eğitim kurumlarımız, motor ve gezi teknelerimiz ve daha birçok kurum, kuruluş, çalışanlarımız ve onların çevresiyle beraber yaklaşık bir milyonluk bir aileyiz. Fakat bunun farkında değiliz. Ortak ve beraber hareket etme eksikliğimiz var. Bu çalıştayın bunlara başlangıç vesilesi olacağını umuyorum. Artık sesimiz çıkmalı ve rakamlarla konuşmalıyız. Bu konuda çalıştayımızın beraber üretebilme kapasitemizin gelişmesi için çok önemli bir misyon üstlendiğini düşünüyor ve başarılı olacağından da emin olarak buradan ayrılmak istiyorum” ifadelerini kullandı. Kaptan Alev Tunç, konuşmasını Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine adlı şiirini okuyarak sonlandırdı.
‘Sadece ekonomik değil siyasal olarak da denizciliğe ihtiyacımız var’
TOBB Denizcilik Meclis Başkanı Erol Yücel ise, Ankara’nın denizcilik sektörüne bakışının olumsuz olduğunu söyledi. Denizciliğin sürekli ağlayan ve kriz edebiyatı yapan bir sektör gibi göründüğünü aktaran Yücel, “Denizcilik sektörünün Ankara’dan bu şekilde görüldüğünü herkesin not etmesi gerekiyor. Alev Tunç veri eksikliğinden bahsetti. Evet veri eksikliğimiz var. Bizim verilerimiz kendi hazırladığımız veriler değil. Bu veriler uluslararası kurum ve kuruluşların hazırladığı veriler. Bizim kendi öz verilerimize ihtiyacımız var. Armatörler Birliği olarak bunun için bir çalışma yapıyoruz. Sizden de ricamız bize bu konuda yardımcı olmanız. Bu verileri hep beraber kullanacağız. Bu veriler sayesinde Ankara’nın bize bakışını değiştirebiliriz. Denizcilik siyasi olarak da önemli. Bulgaristan ile sorun yaşıyorsunuz hemen Köstence’ye Ro-ro seferi kuruyorsunuz veya Avrupa’da kara taşımacıları sorun yaşadığında Trieste’ye seferleri artıralım diyebiliyorsunuz, bu sebeple her aşamada denizciliğe ihtiyacımız var” diye konuştu.
“Deniz gücü sadece donanmadan ibaret değil”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Özkan Poyraz da, 2. Denizci STK’lar Çalıştayı’nda ülkedeki ekonomik krizi, denizcilik sektörünün sorunlarını ve sorunlar karşısında nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini anlattı.
Sözlerine 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'ni kutlayarak başlayan Poyraz, şehit düşen vatandaşlarımıza rahmet dileyerek terörü lanetledi. Deniz gücünün sadece donanmadan ibaret olmadığına vurgu yapan Özkan Poyraz, “Deniz gücünün Çanakkale kara savaşlarında büyük kayıp vermesi önemlidir. Osmanlı Devleti bildiğiniz gibi 20. yüzyıla deniz gücü donanması olmadan girmişti, bu nedenle rakip donanmaları açık denizlerde durduramamıştı. Ancak deniz gücünün sadece donanmadan ibaret olmadığını bir kez daha okumak, bilmek gerekir. Deniz gücü, ülkenin liman ve tersaneleri, gemi adamları ve balıkçıları ve amatör denizcileriyle bir bütünlük sağlar. Birlik olmak kuvvetli olmaktır. 52 denizci STK’nın bir araya gelmesi bu birliğin en önemli işaretidir. Bu deniz gücünü oluşturmanın önemli adımlarındandır. Çalıştayda ortaya koyulan güçlü denizcilik endüstrisi ancak bu deniz gücüyle oluşturulabilir” diye konuştu.
Yaşanan ekonomik krizden dolayı denizcilik sektörünün içinde bulunduğu zorluklara da değinen Özkan Poyraz, “Denizciler Türk sancağının değerini en iyi bilen insanlardır. Bugün de bu bayrağı dalgalandıracak olan sizlerin birliktelik içerisinde yürüteceğinizi düşünüyorum. 2008’de denizciliği etkileyen krizin etkilerini yaşıyoruz ve hala etkiler devam ediyor. Yoğunlaşan terör olayları, stratejik problemler deniz gücümüzü etkileyen zorlukları karşımıza çıkarıyor. Navlun sorunlarımız var, yaşlı filomuzun yenilenmesine ilişkin sorunlarımız var, gemi sanayi ve yan sanayi ile ilgili sorunlar var, eğitim sorunlarımız var. Amatör denizcilik gibi konularda beklentimiz var” dedi.
‘Denizcilik mavi bir vatan’
Bakanlığın, ulaştırma alanında birçok faaliyette bulunduğunun altını çizen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Özkan Poyraz, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “‘Bakanlık, denizciliği nasıl görüyor?’ diye soruluyor. Denizcilikten gelen 3 kişi şu anda bakanlığın yönetiminde. Ben müsteşar olarak, yardımcımız Suat Hayri Aka ve bakanımız Binali Yıldırım. Aslında bakanlığın karar verme organlarının en üstündeki pozisyonlar şu anda denizcilerden oluşuyor. Denizciliğe bir yük taşımacılığı olarak bakılması mümkün değil. Denizcilik mavi bir vatan. Denizciliği, egemenlik haklarına kadar korunması, kollanması gereken mavi bir vatan olarak görüyoruz. Fakat sizin de belirttiğiniz gibi bizim denizcilik sektörünün diğer bakanlıklardaki algısından şikayetimiz var. Çünkü hazine açısından denizcilik sektörü sıkıştığı zaman, her zaman ağlayan bir sektör olduğu yanılgısını içeriyor. Bunu da temizlemek hiç kolay olmuyor. Sivil toplum örgütlerine düşen görev, bunları verilerle desteklemektir. GİSBİR’de, sivil toplum örgütlerini içeren bir toplantı yapmıştık. Burada alınan kararlar, ortaya konulan görüşler aslında ilk kez 2015’in mart ayında devletin denizciliğe bakışında çok etkili olmasa da anlamlı bir değişikliği ortaya koydu. Bütün partilerin birlikte desteklediği bir kararla şekillendi. KOSDER filosunun yenilenmesine ilişkin hurda değişikliğini içeren bir kanun maddesi eklendi ve bunun tebliğ süreçleri devam ediyor. Bu durum, denizciliğin içerisinde bulunduğu durumun farkında olduğunu gösteren bir işarettir. Biz bu kararları bakanlık olarak verilerle alabildik. O dönem sivil toplum örgütleriyle bir komisyon oluşturduk Türkiye’ye 2013 verilerinde gelen ve giden gemileri yazılım üzerinde inceledik. 2013’te ödediğimiz navlun fiyatını hesap ettik. Bunu hesap ettikten sonra başbakan yardımcısının karşısına çıktık. Başbakan yardımcısı da Hurda Teşviki hayırlı olsun dedi. Verilerle giderseniz, bu mümkün oluyor. Diğer sektörlerin idareye yaklaşımıyla maalesef denizciliğin devlete yaklaşması aynı şekilde olmuyor. Sorunlarımızı bu şekilde aktarmamız lazım. Bunun da en önemli yolu böyle platformlarla sağlanabilir.”
2. Denizci STK'lar Çalıştayı Katılımcı Kuruluşlar
- Akredite Gözetim Firmaları Derneği (AGDF)
- Beykoz Denizciler Derneği
- Bodrum Denizciler Derneği
- Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği
- Deniz Kültürü Deneği (DKD)
- Deniz Otobüsleri Kaptan ve Başmühendisleri Derneği (İDOKABAD)
- Deniz Temiz Derneği (TURMEPA)
- Deniz Trafik Operatörleri Derneği (DTOD)
- Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği
- Denizciler Dayanışma Derneği (DDD)
- Denizcilik ve Tersane Mensupları Derneği (DENİZ-DER)
- DENTUR Avrasya
- DEÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFMED)
- Gemi Brokerleri Derneği (GBD)
- Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO)
- Gemi Tedarikçileri Derneği (TURSSA)
- Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği (GYİD)
- Gemi Ve Yat İhracatçılar Birliği
- İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği
- İstanbul İli Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği
- İstanbul Turistik Yüzer Tesis İşletmeleri Derneği
- İstanbul Yolcu Taşıyan Deniz Dolmuş Nakil Vasıtaları Esnaf Odası
- İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (İTÜDEFAMED)
- İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV)
- İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Mezunları Derneği (İTÜ GİMDER)
- İÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri Mezunlar Derneği (DUİMDER)
- Kabotaj Hattı Ro-Ro ve Feribot İşletmecileri Derneği (ROFED)
- Karadeniz Tek. Üni. Mezunları Derneği (KTÜ DUİM)
- Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR)
- Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER)
- Marmara Denizciler Derneği (Ordu Den. Mes. Lisesi Mez.)
- Mavi Marmara Taşıyıcılar Kooparatifi
- Özel Denizcilik Kursları Derneği (ÖZDENKURDER)
- S.S. Deniz Tankerleri Akaryakıt Taşım. Koop. (SSDENTAŞKOP)
- S.S. İst. Anadolu Yakası Kumcular Üretim ve Pazarlama Koop.
- S.S. Sualtı ve Liman İnşaatçıları Kooperatifi (SULİM)
- S.S. Turizm ve Yolcu Taşıyıcılar Kooperatifi (TURYOL)
- TÜDEV Mezunlar Derneği (TÜDEVMED)
- Tüm Denizciler Derneği (TÜMDER)
- Türk Armatörler Birliği
- Türk Denizci Kadınlar Derneği (WİSTA)
- Türk Loydu Vakfı
- Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği (TURKKAPDER)
- Türkiye Denizciler Sendikası
- Türkiye Liman Dok ve Gemi Sanayi İşçileri Sendikası (DOK İŞ)
- Türkiye Denizcilik Vakfı
- Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM)
- Yat ve Tekne Endüstrisi Federasyonu (YATEF)
- Yelkenli Gemide Eğitim Derneği (YEGED)
- Z.K. Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi Mezunları Derneği
ViraHaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.