1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. 19 bin deniz kaplumbağası denize ulaştı
19 bin deniz kaplumbağası denize ulaştı

19 bin deniz kaplumbağası denize ulaştı

Akdeniz Havzası'ndaki en önemli yuvalama alanlarından olan Akyatan Kumsalı'nda, üreme dönemi boyunca belirlenen 456 yuvadan 19 bin yavru yeşil deniz kaplumbağası denize ulaştı.

A+A-

Nesli tehlike altında olan yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) Akdeniz Havzası'ndaki en önemli yuvalama alanlarından olan Akyatan Kumsalı'nda, üreme dönemi boyunca belirlenen 456 yuvadan 19 bin yavru yeşil deniz kaplumbağası denize ulaştı.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem, Adana'nın Karataş ilçesi sınırlarında yer alan Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda yer yer genişliği 3-4 kilometre, uzunluğu 22 kilometreyi bulan Türkiye'nin en büyük kumullarının yer aldığını söyledi.

Bu kumulların, dünyada nesli tehlike altında olan yeşil deniz kaplumbağasının Akdeniz Havzası'ndaki en önemli yuvalama kumsallarından olduğunu belirten Kalem, burada her üreme sezonu çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Kalem, Akyatan kumsalında yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

"2012 deniz kaplumbağası yuvalama sezonunda, Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında ve Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nün teknik desteğiyle yürütülen alan çalışmaları 1 Haziran'da başladı. 15 Eylül'de sona eren çalışma süresince, kumsalın tamamı 05.00-11.00 saatleri arasında 3-4 kişilik gruplarla kontrol edilerek, yuvalara ait bilgiler, yuvasız çıkışlar, her bir çıkışın denize uzaklığı, ıslak alan, yarı ıslak alan ölçümleri yapıldı. Yuva tespit edildiğinde tahrip edilmesinin önlenmesi için kafeslenerek GPS ile kayıtları alındı. Üreme dönemi boyunca Akyatan Kumsalı'nda 456 yuva belirlendi. Bu yuvalardan çıkan yaklaşık 19 bin yavru denize ulaştı."

-Yuvalar tel kafeslerle korunuyor-

Yuvaların tahrip edilmesine karşı çeşitli önlemler aldıklarını belirten Kalem, "Üreme dönemi boyunca yapılan çalışmalarda 410 yuvanın üzerine olası tehlikelere karşı tel kafesler yerleştirildi. Ancak buna rağmen yuvaların yüzde 25'i çakal ve yaban domuzları tarafından tahrip edildi" diye konuştu.

Yuvalardan çıkan yavruların sıcaklığa bağlı olarak cinsiyet oranlarını tespit etmek için toplam 57 yuvaya "sıcaklık ölçer" yerleştirildiğini de anlatan Dr. Sedat Kalem, çalışma döneminde gece yapılan alan çalışmaları süresince 30 ergin yeşil deniz kaplumbağası dişi bireyinin markalandığını da sözlerine ekledi.

virahaber.com

Bu haber toplam 953 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.