1,8 milyar tonluk rezerv bulundu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden Tetkik ve Arama Kurumu (MTA) yaz-kış aralıksız 4 yıl süren çalışmaların ardından Konya Karapınar'da 1,8 milyar tonluk linyit rezervi keşfetti.
5 bin megavat (MW) gücündeki termik santrale yaklaşık 30 yıl yetebilecek rezerve sahip sahanın ekonomiye kazandırılması için harekete geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, burada 2 bin 400 MW kurulu güce sahip Atatürk Barajı'nın iki katı elektrik üretilmesini hedefliyor.
Havzadaki rezervle ilgili AA muhabirine bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjide yerli kaynakları ekonomiye kazandırmak için çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini belirterek, bu doğrultuda aralıksız 4 yıl süren çalışmaların ardından Konya Karapınar'da önemli bir linyit rezervine ulaşıldığını söyledi.
Adeta küçük bir Elbistan Havzası niteliğindeki Karapınar sahasının 1,8 milyar tonluk linyit rezervine sahip olduğunu bildiren Yıldız, şunları kaydetti:
''AK Parti iktidarımızda yerli kömür arayışlarımız alakalı çalışmalarımız hamdolsun meyvelerini verdi. Konya Karapınar'da 1,8 milyar tonluk rezerve ulaşıldı. Bu kapasitenin daha da artabileceğini gözlemliyoruz. Biz, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha çok hakim olması için temel politikalarımız ve stratejilerimiz çerçevesinde yolumuza devam ediyoruz. Karapınar'da 5 bin MW civarında bir havza çalışması yapmayı planladık. Bununla Atatürk Barajı'nın iki katı kadar Türkiye'ye bir rezerv sağlamış olacağız. Yaklaşık 7-8 milyar dolarlık da bir yatırım öngörüyoruz. Nasıl Afşin-Elbistan'da 12 milyar dolarlık bir yatırımın planlaması yapıldıysa bunu da benzer bir havza çalışmasıyla yapacağız.''
AFŞİN-ELBİSTAN'I KAÇIRAN ÜZÜLMESİN
Karapınar sahasının uluslararası yatırımcıların yanında yerli yatırımcıların hatta Konyalı sanayicilerin buluşabileceği bir rezerve sahip olduğunu dile getiren Bakan Yıldız, rezervin kurulacak 5 bin MW gücündeki santrale 30-40 yıl rahatlıkla hizmet verebileceğini dile getirdi.
Afşin-Elbistan kömür havzasının daha etkin değerlendirilmesi için bir süre önce Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 8 bin MW kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren anlaşmayı imzaladıklarını anımsatan Yıldız, ''Bu anlaşma yapıldıktan sonra, 'bizde benzer bir çalışmayı yapabilirdik'' diyen yatırımcılara şunu öneriyoruz; gelin sizde başka yerde yapın. Eskişehir bölgesinde yine bir kömür havzamız olacak, önümüzdeki günlerde bunu da kamuoyuyla paylaşacağız'' dedi.
KAMU, YATIRIMCIYA ARTI YÜK OLMAYACAK
Yerli kömürün çıkartılmasıyla ilgili teşvikin bulunduğunu, bu teşvikin kömürün enerji üretiminde kullanılması aşamasında da geçerli olmasının gündemlerinde olduğunu bildiren Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
''Sayın Başbakanımızın yerli kömürün desteklenmesi konusunda talimatları var. Önümüzdeki dönemde yerli kömürden elektrik üretilmesinin de teşvik kapsamına alınmasıyla ilgili gelişmeleri Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan kamuoyuyla paylaşacak. Bizim ithal kaynak karşısında rekabet edebilir bir yapıyı kurgulamamız lazım. Biz yatırımcıya o rezervi 30-40 yıllığına veriyoruz. Gerçek yatırımcıysa biz onun için para almıyoruz. İşletmeye geçtikleri süreden itibaren üretecekleri elektrikten bize katkı payı modeliyle yapıyoruz. Dolayısıyla yatırım süreci zaten finansman açıdan yorucu bir dönem. O dönemde bir de kamu artı yük olmasın istedik. Kömürü bu dönemde bedele tabi tutmadık. Bu da yatırımcı için son derece cazip.''
İTHAL KAYNAKLA REKABET EDECEK YAPI LAZIM
Bakan Yıldız, yatırımcılar tarafından kömür havzalarında üretilecek elektriğin herhangi bir alım garantisine tabi olmadığının altını çizerek, ''yatırımcılar ürettikleri elektriği serbest piyasada rahatlıkla satabilecekler. Çünkü ellerinde rekabet edebilecekleri kaynak var. Bu açıdan sıhhatli bir yapı oluşturuyoruz. Türkiye'nin ileri ki yıllarının daha düzenli ve yerli kaynaklarının olduğu enerji sektörünü oluşturmak istiyoruz'' dedi.
virahaber.com
BİZİ TAKİP EDİN
Facebook: http://www.facebook.com/TayfAjans
Twitter: https://twitter.com/virahabercom
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.