1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 16 bin flamingo yavrusu
16 bin flamingo yavrusu

16 bin flamingo yavrusu

Doğa Derneği Tür Sorumlusu Ferdi Akarsu Anadolu'da "allı turna" olarak da bilinen flamingolar için tuzlu sulak alanların önemli duraklar olduğunu ve flamingoların bu alanlarda kuluçkaya yattığını söyledi.

A+A-

Akarsu, Tuz Gölü'nde bu yıl yaptıkları sayımlarda, 16 bin flamingo yavrusunun kuluçkadan çıktığını tespit ettiklerini belirterek, “Bu veri, bugüne kadarki veriler içinde Batı Afrika ve Akdeniz ülkelerinde kayda geçen en büyük yavru popülasyonudur” dedi.

Üreme alanı konusunda çok seçici olan flamingoların Türkiye'de Gediz Deltası ve Tuz Gölü'nde kuluçkaya yattığını belirten Akarsu, “Bu yıl Gediz deltasındaki koloni, köpeklerce dağıtıldığı için flamingo dünyaya gelmezken, Tuz Gölü yine flamingolar için en önemli ve en güvenilir kuluçka sahası oldu” dedi.

Flamingoların Tuz Gölü'nde düzenli olarak kuluçkaya yattığını ve kuluçka sayısının yıllara göre değiştiğini ifade eden Akarsu, şunları kaydetti:

“Tuz Gölü'ndeki flamingo varlığı, 1970'lerden itibaren biliniyor. Doğa Derneği olarak biz de 2003 yılından itibaren Tuz Gölü'ndeki flamingoların üreme ve beslenme durumunu takibe aldık. 2007 yılında yaklaşık 4 bin, 2008'de 1600, 2009 yılında ise 14 bin 644 ve 2010 yılında 5 bin 70 flamingo yavrusu yumurtadan çıktı ve gözlerini Tuz Gölü'nde dünyaya açtı. Havza'da son iki yıldaki rekor yağışlar nedeniyle flamingolar da kuluçka rekoru kırdı. Tuz Gölü'nde bu yıl yaptığımız sayımlarda 16 bin flamingo yavrusunun kuluçkadan çıktığını tespit ettik ki, bu veri bugüne kadarki veriler içinde Batı Afrika ve Akdeniz ülkelerinde kayda geçen en büyük yavru popülasyonudur.”

Flamingoların rekor kırmasında Tuz Gölü'ndeki su seviyesinin önemli bir etken olduğunu anlatan Akarsu, gölde su seviyesi yüksek olduğu sürece binlerce flamingonun dünyaya gelmeye devam edeceğini bildirdi.

Gölde su seviyesinin azalmasının ise flamingoların hem üreme dengesini bozacağını hem de dünyaya gelen flamingoların büyüme döneminde ölümlerini arttıracağını dile getiren Akarsu, “2007 yılında Tuz Gölü kuruduğunda bu felaketi yaşadık. Bu kapsamda göl içine yapılması planlanan 10 yeni tuzlanın sonuçlarının iyi araştırılıp, karar verilmesi gerekir. Tuzlaların etkisi olumsuz olursa Akdeniz havzasındaki flamingoların en önemli kuluçka sahasını yok edebiliriz” diye konuştu.

‘YENİ TUZLALAR FLAMİNGOLAR İÇİN SONUN BAŞLANGICIDIR’
Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Semih Ekercin ise Tuz Gölü'nde ihalesi yapılan 10 adet yeni tuzlanın Tuz Gölü'ne gelen flamingolar için sonun başlangıcı olacağını söyledi.

Yeni tuzlaların yapımıyla milyonlarca ton taş ve toprağın göle döküleceğini ifade eden Akarsu, şöyle konuştu:

“Bu taş ve toprakların göle dökülmesiyle birlikte ikiye bölünecek Tuz Gölü'nün su dengesi bozulacaktır. Toplamda 13 tuzla, Tuz Gölü'nde flamingoların ihtiyacı olan suyu tüketeceği için, önce kuluçkaya yatan flamingo sayısı azalacak, ardından da dünyaya gelen flamingoların susuzluktan ölümleri başlayacak. Yeni tuzlalar önümüzdeki yıllarda Tuz Gölü'nde yaşanacak flamingo felaketlerinin nedenlerinden birisi olacaktır.”

Ekercin, göldeki mevcut 3 tuzlanın Türkiye'nin tuz ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak boyutta olduğunu ileri sürerek, Tuz Gölü'ndeki flamingoların sonunu getirecek bu yanlış karardan bir an önce dönülmesi gerektiğini savundu.

A.A.

Bu haber toplam 957 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.