1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. 15 yıldır modern tesis bekliyorlar
15 yıldır modern tesis bekliyorlar

15 yıldır modern tesis bekliyorlar

Fethiye’de fiziki şartları elverişsiz tersanede tekne yapım, bakım ve onarım işleri yapan imalatçılar, 15 yıldır modern tesis yapılmasını bekliyor.

A+A-

Muğla’nın Fethiye ilçesinde, 50 dönümlük mevcut tersane alanının yetersizliği ve fiziki şartları itibarıyla imalatçılar yapım, bakım ve onarım işlerini güçlükle sürdürüyor.

Karagözler Mahallesi’ndeki 50 dönümlük mevcut tersane alanının yetersizliği ve fiziki şartları itibarıyla imalatçılar yapım, bakım ve onarım işlerini güçlükle sürdürüyor. Yağışlardan etkilenmeyecek kapalı hangarlarda yapılması gereken ahşap yat ve tekneler, derme çatma barakalarda güçlükle yapılıyor. Kış aylarında bakım ve onarım için karaya çıkarılan tekneler ise tersane alanının yetersiz olması nedeniyle birbirlerine yakın mesafelere çekilerek bakımları yapılıyor.

Alt yapı yetersizliği nedeniyle yağışlarla çamurlaşan alan çalışmaya engel oluyor. Yağışlarla yumuşayan toprak, karaya çekilen teknelerin sabit durmasını sağlayan ahşap direklerin kayıp teknelerin devrilmesine de yol açıyor.

Tekne ve yat imalatçılarının modern tesislerde üretim yapmaları için 1999 yılında Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi ile Fethiye Tekne Yat İmalat ve Çekekçileri İşletme Kooperatifi tarafından çalışma başlatıldı.

Bölgede yat imalat ve çekek yeri için uygun alan araştırması yapılarak uzman görüşler doğrultusunda proje hazırlandı. İlgili bakanlık ve kurumların belirlenen alanlar üzerinde yaptığı inceleme doğrultusunda Yanıklar Mahallesi’ndeki Karaot mevkisinin projeye uygun olduğu belirlendi. Söz konusu alana yapılması planlanan proje için koruma amaçlı imar planı hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayına sunuldu.

Fethiye Tekne Yat İmalat ve Çekekçileri İşletme Kooperatifi Başkanı Bülent Taşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağışlı havanın hakim olduğu günlerde alt yapısı yetersiz olan tesiste kış için karaya çıkarılan teknelerin devrilme tehlikesiyle karşı karşı olduğunu söyledi.

Yetersiz fiziki koşullar nedeniyle imalatçıların kurdukları barakalarda çamur içinde üretim yapmaya çalıştığını belirten Taşan, “Ahşap teknenin üretilmesi için kapalı bir ortamın ve nem oranının uygun olması gerekiyor. Uygun olmayan yerde üretilen ahşap tekne modern imalata uygun olmaz. İmalatçıların bir an önce modern bir tesise geçmesi gerekiyor” dedi.

Bu ortamdan kurtulmak için 15 yıl önce Karaot mevkisine yapılmasını planladıkları projede önemli bir yol katettiklerini kaydeden Taşan, projenin koruma amaçlı imar planını hazırlayıp ilgili bakanlığın onayına sunduklarını ifade etti.

Taşan, projenin hayata geçmesiyle kötü şartlarda üretim yapılan yeri modern bir yere taşıyacaklarını, böylece tekne imalatçılarının da insanca üretim hakkına kavuşabileceklerini

“Çamurun içinde üretim yapıyoruz”

Modern tesisle Fethiye’nin önünü açacak imalatlar yaparak dünyayla rekabet edebilecek seviyeye geleceklerini anlatan Taşan, şöyle konuştu:

“Burada yaptığımız en büyük tekne 55 metre. Şu an hangarların içerisinde imalatı devam ediyor. Zannediyorum bu sezon denize indirilecek. Bu büyüklükteki bir teknenin üretildiği yerin modern bir tesis olması gerekir ama biz burada neredeyse çamurun içinde üretim yapıyoruz. Bizim insanımız bu kadar kötü şartlarda bu kadar iyi üretim yapabiliyorsa, modern şartlarda nasıl bir üretim yapacağını herkes bilmelidir diye düşünüyorum.” 

Taşan, mevcut tersanenin kötü koşulları nedeniyle üretimle ilgili hiç bir fuara katılamadıklarını ifade ederek, “Çünkü, mevcut tesisle fuara katıldığımız takdirde sipariş verecek kişiler tesis hakkında bilgi sahibi olmak ister. Bu tesisin fotoğraflarıyla fuara katılırsak kimse bize sipariş vermez” diye konuştu.

İlçede üretilen tekne ve yatlarla ilgili reklam yapılmadığı halde yılda en az farklı boyutlarda 5 tekne üretildiğine değinen Taşan, yeni tesis ile hem kaliteli hem de daha fazla tekne üretebileceklerini vurguladı.

“Karada yer olmadığı için bakım ve onarım denizde yapılıyor”

Denizcilik Müsteşarlığı yönetmeliklerine göre teknelerin her yıl karaya çıkıp pervane donanımının incelenerek ruhsatlarının yenilenmesi gerektiğine dikkati çeken Taşan, tesiste yeterli yer olmadığı için tekne sahiplerinin bir kısmının sırada beklediğini diğerlerinin ise bakımlarını denizde yaptığını anlattı.

Taşan, çekek yeri olmadığı için de ilçedeki birçok teknenin kış aylarında karaya çıkamadığını sözlerine ekledi.

Tekne imalatçısı Erol Göztepe ise 25 yıldır tekne yapım ve onarım işinde çalıştığını, uzun süredir yeni bir tesis alanı yapılmasını beklediklerini dile getirdi.

Denizde, karaya çekilmeyi bekleyen çok sayıda tekne olduğunu belirten Göztepe, tekne boyutları büyüdükçe yer sıkıntısı yaşadıklarını, sektör olarak büyük ve modern bir tesise ihtiyaçları olduğunu anlattı.

Göztepe, mevcut tesiste eski usullere göre çalıştıklarını, alt yapısı düzgün modern tesislerde daha rahat ve çevreyi kirletmeden çalışabileceklerini sözlerine ekledi.

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1483 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.