1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. 110 yıllık 'Hulda' sanat merkezi oluyor
110 yıllık 'Hulda' sanat merkezi oluyor

110 yıllık 'Hulda' sanat merkezi oluyor

Dünyaca ünlü Türk heykeltraş merhum İlhan Koman'ın 110 yıllık teknesi sanat merkezi olacak.

A+A-

Dünyaca ünlü Türk heykeltraş merhum İlhan Koman'ın ev ve atölye olarak kullandığı ve ölümünün ardından oğlu tarafından İsveç'ten Türkiye'ye getirilen 110 yaşındaki 'Hulda' adlı teknesi bilim, kültür ve sanat merkezine dönüştürülecek. Bodrum Limanı'nda demirli olan tarihe tanıklık etmiş teknenin halen yelkenleri sayesinde yüzebildiği belirtildi.

1958 yılında İsveç'e yerleşen Türk heykeltıraş İlhan Koman, 7 yıl sonra 140 ton ağırlığında, 37 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğindeki kuru yük taşımakta kullanılan ahşap bir tekneyi satın aldı. Bugün 110 yaşında olan ve dünyanın en eski kuru yük teknelerinden beri olan 'Hulda'yı helkeltıraş Koman 1986 yılına kadar ev ve atölye olarak kullandı. Tekne Koman'ın ölümünün ardından Sjotorps şehri tersanesine çekildi.

İstanbul'da Büyükdere Caddesi'ndeki Akdeniz Heykeli ile tanınan Koman'ın 2 çocuk, 1 torun sahibi oğlu 64 yaşındaki Prof. Dr. Ahmet Koman, 5 yıl önce 12 bin kilometre yol katedip, babasından yadigar kalan Hulda'yı önce İstanbul, ardından da Muğla'nın turizm cenneti ilçesi Bodrum'a getirdi.

Prof. Dr. Koman'ın, Bodrum Limanı'nın Neyzen Tevfik Caddesi kıyısına demirlediği iki direkli, toplam 365 metrekare yelkeni bulunan ve halen yüzde 90'lık bölümü orjinalliğini koruyan tekne, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

YELKENLİ YAT YARIŞLARINA KATILACAK

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi'nin limanda kalması, bakım ve diğer masrafları için destek verdiği, yelkenleri sayesinde halen yüzebilen teknenin, ekim ayında yapılacak Uluslararası Bodrum Kupası Yelkenli Ahşap Yat Yarışmaları'na katılacağı ve yaz boyunca düzenlenecek çeşitli kültür ve sanat etkinliklerine evsahipliği yapacağı belirtildi.

'CİDDİ DESTEKLE YAŞATABİLİRİZ'

Babası İlhan Koman'ın uzun süre ev ve atölye olarak kullandığı teknesi Hulda'nın Bodrum'da bilim, kültür ve sanat adına yapılacak çalışmalara evsahipliği yapması için çalışmalara başladığını belirten İlhan Koman Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Koman şunları söyledi:

"Yarım asırdır babamın yuvası olan tekne, bizim de yuvamız haline geldi. Tekneyle bazen ahşap yat yarışmalarına katılıyoruz. Asıl amacım geçmişte yüzlerce denizcinin, süngercinin yetiştiği Bodrum'da, bu tekneyi genç denizcilerin yetişmesinde kullanmak, bilim, kültür ve sanat etkinliklerine evsahipliği yaparak yaşamasını sağlamak. Dünya denizlerinde bu tür teknelerin sayısı oldukça azaldı. Ciddi bir destek ile 110 yıllık tekneyi yaşatabiliriz.

TEKNENİN ADINA FESTİVAL DÜZENLENİYOR

Hulda teknesinin adına 2010 yılından beri, sanatsal atölye çalışmaları yapılan festival düzenleniyor. Hulda Festivali, sanat ile bilimin kaynaşımını ortaya koyan bir Avrupa Festivali olarak yapılıyor.

Avrupa Komisyonu 7'inci Çerçeve Programı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İsveç Başkonsolosluğu, Chrest Vakfı ve birçok sponsorun destekleriyle Stockholm'den İstanbul'a gelen M/S Hulda gemisinde festival kapsamında düzenlenen sergiyi bugüne kadar yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği belirtildi.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 3770 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.