1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 100. yılında 19 Mayıs coşkusu!
100. yılında 19 Mayıs coşkusu!

100. yılında 19 Mayıs coşkusu!

İstiklal mücadelesinin ilk adımı olan ve 19 Mayıs ile bütünleşen Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de coşkuyla kutlanıyor.

A+A-

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde, yüzyıl önce, bölünmüş, parçalanmış ve yok edilmeye mahkum edilmiş Türk Milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi ateşini yaktığı gün olan 19 Mayıs 1919, bir asrı devirdi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle devlet erkanının bir araya geleceği Samsun'da ülkenin dört bir yanından gelen binlerce genç de bu coşkuyu yaşayacak.

Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı Karşılama ve Bayrak Çıkışı Töreni gerçekleştirilecek. Önceki gün İstanbul'dan yola çıkan ve yüzlerce üniversite öğrencisinin içinde bulunduğu Piri Reis gemisi de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Samsun Limanı'nda karşılanacak. Dün başlayan törenler, bugün devlet erkanının katılımıyla zirveye ulaşacak.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, gençler, sporcular, öğrenciler ve Bakanlık çalışanlarından oluşan heyetle, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Anıtkabir'de düzenlenen törene katıldı.

Aslanlı Yol'da yürüyüşe geçen heyet, Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu.

Buradaki törenin ardından Bakan Kasapoğlu, Misak-ı Milli Kulesi'nde bulunan Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

 Cumhuriyet Anıtı önünde tören düzenlendi

19 Mayıs dolayısıyla Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı önünde tören düzenlendi.

Tören kapsamında, İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cemil Bağlama tarafından Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakıldı. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törene İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli, Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, parti temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve gazi askerler katıldı.

Samsun'da büyük coşku

Samsun'da 19 Mayıs kutlamaları kapsamında, Onur Anıtı'na çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.Törene, AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Garnizon Komutanı Topçu Albay Recep Ali Üstün ve protokol üyeleri katıldı.

Törenin ardından, Atatürk'ün Samsun'da ilk adımı attığı yeri temsil eden Tütün İskelesi'ndeki programa geçildi. Deniz Kuvvetleri Atatürk Rallisi kapsamında İstanbul'dan 16 Mayıs'ta yola çıkan yelkenliler su takı ile karşılandı. Sahil Güvenlik Komutanlığı gemisinin geçişinin ardından, iskeleden bayrak çıkışı yapıldı.

Genç izciler, askerlerden Türk bayrağını teslim aldı. Ardından Uluslararası 19 Mayıs Yarı Maratonu ve Türkiye ve Kulüpler Yarı Maratonu finaline geçildi.

İlk adımla başlayan büyük yürüyüş 100. yılında

Mondros Mütarekesi'nin ülkenin üzerine karabasan gibi çöktüğü bir dönemde, 16 Mayıs'ta "Bandırma Vapuru" ile "Milli Mücadele" için yola çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919'da ayak bastığı Samsun, bir milletin kaderini değiştiren tarihi olayda ilk adımın atıldığı yer olmanın gururunu yaşıyor.

Mondros Mütarekesi imzalanmış, savaşta geçit verilmeyen düşman gemileri Çanakkale Boğazı'ndan geçerek İstanbul'a demirlemiş, İzmir işgal edilmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 16 Mayıs'ta, Milli Mücadele için "Bandırma Vapuru" ile yola çıkar.

Tarihçi araştırmacı yazar Baki Sarısakal'ın anlatımlarından ve tarihi kaynaklardan derlenen bilgilere göre, Samsun ve çevresindeki Rumlar, 17-18 Mart 1919 tarihinde Samsun'a asker çıkaran İngilizleri de arkalarına alarak, yaptıkları çete baskınlarıyla kargaşa çıkararak, Mondros Ateşkes Antlaşması'nın 7. maddesi gereği bölgeyi İtilaf Devletlerinin işgaline açmak istemektedir.

Rumların bu oyunlarına karşı Türk halkı kendini savunmak için teşkilatlanmaya, can ve mal güvenliklerini korumaya çalışınca bundan endişe duyan İngiliz Yüksek Komiserliği ve Karadeniz Ordusu Başkumandanlığı, 21 Nisan 1919'da İstanbul Hükümetine bir nota vererek, bölgedeki gerilimin yatıştırılmasını, Rumlara karşı yapılan sözde saldırıların önlenmesini ister.

Bölgede asayişi sağlaması için 9. Ordu Müfettişi olarak görevlendirilen Mustafa Kemal, kurtuluş mücadelesi planlarıyla ve maiyetindeki 55 kişiyle bir cuma günü öğleden sonra o dönem adı ''Pandarme'' olan yolcu gemisiyle Samsun'a doğru yola çıkar.

Fırtınalı bir pazartesi günü Samsun sahiline demir atan, bilinen adıyla Bandırma Gemisi'ndeki Mustafa Kemal ve arkadaşlarını, ilk olarak Havuzlu İsmail'in kullandığı sandalla Kurmay Binbaşı Mahmut Ekrem Bey karşılar.

İlk adımın atıldığı yer

Mustafa Kemal ve arkadaşları, Samsun'a ilk adımlarını Reji İskelesi'nden atar. Birinci Dünya Savaşı'nda Ruslar tarafından kentin bütün iskeleleri bombalanmış ancak bir tek Fransızlara ait Reji İskelesi sağlam kalmıştır. Fransızlar o dönemde Samsun'da kurulu bir fabrikada sigara üretmektedir. İskelenin adı bu nedenle Tütün İskelesi olarak da geçmektedir.

Güvertede bulunan Mustafa Kemal'in yanına giden Mahmut Ekrem Bey selam verir ve ''Hoş geldiniz Paşam'' diyerek Mustafa Kemal'i Samsun'da ilk karşılayan kişi olur. Kurtuluş mücadelesini başlatacak Mustafa Kemal'i karaya ise Karakaş Mustafa lakaplı kayıkçı çıkarır.

"Dokuzuncu Ordu Kıtaları Müfettişi ve Padişahın Fahri Yaveri Mirliva Mustafa Kemal Paşa" unvanı ile Mustafa Kemal, "Saat 08.00'de Samsun'a ulaşarak görevine başladığına" dair İstanbul'a telgraf gönderir.

 Mustafa Kemal ve arkadaşlarını Samsun'da küçük bir grup karşılar. Karşılamada Samsun Mutasarrıfı İbrahim Ethem Bey bulunmamaktadır. Mutasarrıf rahatsız olduğunu belirterek yerine Muhasebe Müdürü Osman Bey'den heyeti karşılamasını ve ağırlama işleriyle ilgilenmesini istemiştir.

Günümüzde, Atatürk'ün ilk adımı attığı nokta artık dolgu sahasıdır. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 11 yıl önce dolgu sahasına "Kurtuluş Yolu" yapılarak, Tütün İskelesi yeniden inşa edildi.

Tütün İskelesi'nde ilk adımı temsilen Atatürk ve silah arkadaşlarının ve onları karşılayanların bal mumu heykelleri yer alıyor. Tütün İskelesi'nden başlayan Kurtuluş Yolu ise Atatürk'ün Havza'ya geçiş güzergahını takip ediyor.

Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışına ait canlandırma dışında fotoğrafının ise bulunmadığı belirtiliyor.

Mustafa Kemal ve arkadaşları kalabalık oldukları için tek otele yerleştirilemezler. Atatürk ve maiyetindekilerden bir kısmı, Jean İonnis Mantika'ya ait olan ''Mantika Palas''a yerleştirilir, diğerleri ise bugünkü Samsun Ticaret ve Sanayi Odasının yerinde bulunan o zamanki Karadeniz Oteli'nde kalır.

Mantika Palas, uzun yıllar ''Mıntıka Palas'' olarak adlandırılmış ve bugün Atatürk'ün eşyalarının sergilendiği Gazi Müzesi olarak hizmet veriyor.

Atatürk'ün Samsun'a gelişi, İngilizler tarafından tedirginlik yaratırken, halk tarafından henüz önemi anlaşılamamıştır. 5 yıl sonra, 20 Eylül 1924'te büyük coşkuyla karşılanacak olan Mustafa Kemal'in Samsun'a ilk gelişi ise o günkü gazetelerde yeterince yer bulmaz.

Atatürk Samsun'da 6 gün kalır, 25 Mayıs'ta Havza'ya geçer. İngilizleri şüphelendirmemek için Atatürk, artan böbrek sancılarını ve Havza'nın kaplıcalarının kendisine iyi geleceğini belirterek kentten ayrılır.

Gençlik Marşı

Atatürk ve arkadaşları, eski bir araçla Havza'ya doğru yola çıkar. Yollar bozuktur ve araç birkaç kez arızalanır.

Araçtan inen Atatürk ve arkadaşları, doğanın güzelliğine kendilerini kaptırarak bir süre "Dağ başını duman almış, gümüş dere durmaz akar, güneş ufuktan şimdi doğar, yürüyelim arkadaşlar" marşını söyleyerek yol alır. Böylece ilk marş Havza'nın Bekdiğin mevkisinde okunmuş olur.

İsveçli besteci Felix Körling'e ait, ormanları anlatan şarkının melodisini çok beğenen Selim Sırrı Tarcan, bunu Türk gençlerine öğretmek ister. İstanbul Erkek Öğretmen Okulunun Türkçe öğretmeni olan arkadaşı Ali Ulvi Elöve'ye şarkıyı Türkçeleştirmesini ister; marş 1915-1916 ders yılı ortalarında tamamlanır. Kurtuluşa doğru yol alan Atatürk ve silah arkadaşlarının Havza yollarında okuduğu marş, yıllar sonra 1938'de "Gençlik ve Spor Bayramı Marşı" olarak kabul edilir.

Havza

Mustafa Kemal Atatürk, Havza'da Mesudiye Oteli'nde, beraberindekiler ise Ali Osman Ağa'nın konağında ağırlanır. Havza, Milli Mücadele'de "ilklerin" yeri olacaktır. Atatürk, Havza'da Milli Mücadele'yi örgütlemek için uygun ortamı bulur.

İlk Müdafa-i Hukuk Cemiyeti, Havza'da kurulur. Teşkilat ilk toplantısını "Taş Mektep" şimdiki Merkez İlköğretim Okulunda yapar. İlk miting Havza'da yapılır. Mustafa Kemal Paşa'nın talimatıyla gerçekleştirilen mitingde, İzmir'in işgali protesto edilir. İlk genelge yine Havza'da yayımlanır, 28 Mayıs'ta yayımlanan Havza Genelgesi, tüm valilik, kolordu komutanlık ve bağımsız mutasarrıflıklara gönderilir. Havza Genelgesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıktıktan sonra ilk resmi tepkisi olması dolayısıyla tarihte büyük bir öneme sahiptir. Atatürk, bu genelgeyle halkın işgallere tepki göstererek milli bilincin uyandırılmasını amaçlamıştır.

Bir sonraki durağı Amasya olacak Mustafa Kemal, 18 gün boyunca Havza'da Milli Mücadele için önemli adımlar atar.

Havza'daki hareketlilikten haberdar olan İngilizlerin yaptığı baskı ile Atatürk, Dokuzuncu Ordu Müfettişliği görevinden alınır. İlk adımları teker teker atarak yoluna devam eden Atatürk, Havzalılara sivil olarak veda eder.

Atatürk, 24 Eylül 1924'te Havza'ya ikinci gelişinde, Havzalılara şöyle seslenecektir:

"Sizinle en elemli, en yeisli günlerde tanıştım. Aranızda günlerce kaldım. Bana mazinin hatırasını tekrarlatan şu daire içinde kıymetkar mesai ve muavenetinizden pek müstefit oldum. Eğer Havzalıların o samimi ve metin hüsnükabulleri olmasa ve eğer Havza'nın nafi şifalı kaplıcaları ahval-i sıhhiyem üzerinde müspet bir tesir bırakmasaydı, emin olunuz ki, inkılap için çalışamayacaktım. Bundan dolayıdır ki Havza ve Havzalılara çok şey borçluyum. Kalbi rabıtam ebediyen saklayacak ve sizi hiç unutmayacağım. İlk cüreti, ilk cesareti gösteren sizlersiniz. İnkılap ve Cumhuriyet tarihinde kahraman Havza'nın ve Havzalıların büyük bir yeri vardır."

Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı ve Kurtuluş Mücadelesi'ni başlatışı Cumhuriyet'in ilanından sonra 1938 tarihine kadar ''Gazi Günü'' adıyla Samsun'da yerel olarak kutlanır.

Daha sonra ise Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basması 20 Haziran 1938'de çıkarılan bir kanunla milli bayram olarak kabul edilir.

Bandırma Vapuru

19 Mayıs denilince ilk akla gelen isim olan Bandırma Vapuru'nun orijinal planları kullanılarak inşa edilen birebir kopyası ise bugün Samsun sahilinde müze gemi olarak ziyarete açık tutuluyor.

Yapımına 2000 yılında başlanan ve 3 yıl önce tamamlanarak Doğu Park'ta düzenlenen alanda ziyarete açılan müze gemi Bandırma Vapuru, özellikle 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla kente gelen ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

İngiltere Büyükelçiliği, 1936 yılında Kral 8. Edvard'ın tebriki amacıyla bilgi edinmek isteğiyle Dışişleri Bakanlığına başvuruda bulunur. Başvuru üzerine verilen resmi yanıtta Atatürk'ün doğum tarihi ''19 Mayıs 1881'' olarak gösterilir.

Samsun'daki coşku

Atatürk'ün "Doğum yerim" dediği Samsun için ayrı bir önemi olan ''19 Mayıs'', her yıl kentte çeşitli etkinliklere sahne oluyor. Bu yıl Samsun ile birlikte ülke geneli, Büyük Önder Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak için Samsun'a çıkışının 100. yılını kutlamanın coşkusunu yaşıyor.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesini başlatmak için 18 silah arkadaşıyla birlikte Bandırma Vapuruyla 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gelişinin 100´üncü yıl dönümü düzenlenen programlarla kutlanmaya başlandı.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları ilk olarak İlkadım ilçesinde Atatürk Anıtı önünde başladı.

Samsun Valisi Osman Kaymak tarafından Atatürk Anıtı´na çelenk bırakıldı. Ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Samsun’un Bafra ilçesinden 19 Mayıs 1919 yılında Atatürk’ü karşılamak için yürüyerek 2 günde kent merkezine gelen vatandaşları temsilen bir grup genç de Türk bayrağıyla yürüyerek kente geldi.

Gençlerin bir günlük yürüyüşlerin ardından geldikleri kentte yanlarında taşıdıkları Türk bayrağı, İstiklal Marşı okunurken göndere çekildi.

‘100´ÜNCÜ YILI İFTİHARLA KUTLUYORUZ’

Anıt şeref defterini imzalayan Vali Kaymak, burada yaptığı konuşmasında, “Aziz Atatürk kurtuluşa ve kurtuluşa giden yolda ilk adımın atıldığı Samsun´da 19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı´nın 100´üncü yılını iftiharla kutluyoruz. Kurtuluş Savaşımızın müjdecisi olan bu adım tarihi boyunca bağımsız yaşamış olan Türk Milleti´nin yine dünya üzerindeki varlığını hür ve bağımsız olarak sürdürmesini sağlamıştır” dedi.

Kutlamalar, Atatürk ve silah arkadaşlarının 100 yıl önce Bandırma Vapuruyla Samsun´a gelişlerinde ilk karaya çıktıkları nokta olan Tütün İskelesi mevkiinde sürdü. Buradaki kutlamalarda halk oyunu gösterileri gerçekleştirildi. Ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün milli mücadeleyi başlatmak üzere Samsun´a çıkışını temsilen Türk bayrağı askerler tarafından karaya çıkarılarak deniz subayı tarafından öpülüp gençlere teslim edildi. Gençler de Türk bayrağını öperek teslim aldı. Ay yıldızlı bayrağın Tütün İskelesi´nden karaya çıkarılmasının ardından buradaki program sona erdi. Kutlama etkinlikleri kapsamında denizde de Deniz Kuvvetleri Atatürk Rallisi Yelkenleri de geçiş yaptı.

Piri Reis Gemisi Samsun'a demir attı

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak için 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının 100. yılında İstanbul'dan tarihi yolculuğa çıkan Piri Reis Üniversitesi gemisi, Samsun'a ulaştı.

SEMBOL BANDIRMA GEMİSİ SAMSUN'DA

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Piri Reis Üniversitesi gemisinin Cumhurbaşkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığının destekleriyle 100. Yıl anısına sembol Bandırma gemisi olarak yola çıkardıklarını söyledi.

İstanbul'dan perşembe akşamı Piri Reis gemisiyle yola çıkan 182 öğrenci sabah saat 09.30 sıralarında Samsun'a ulaştı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100.yılı programı kapsamında 81 il ve KKTC, Almanya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan'dan gelen 182 üniversite ve yüksek lisans öğrencisi 19 Mayıs kutlamalarına katılmak için Piri Reis Üniversitesi gemisiyle 16 Mayıs akşamı Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun uğurlamasıyla Sarayburnu'ndan yola çıkmıştı. Yaklaşık 60 saat süren gemi yolculuğu geçiren öğrenciler gün içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bulaşacak. Gemi Samsun limanına varınca öğrenciler toplu olarak İstiklal marşı okudular.

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Piri Reis Üniversitesi gemisinin Cumhurbaşkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığının destekleriyle 100. Yıl anısına sembol Bandırma gemisi olarak yola çıkardıklarını söyledi. Geminin seferine 16 Mayıs'ta başladığını ve Samsun'a gelmeden önce Kastamonu İnebolu'ya uğradıklarını belirten Erdoğan, 'fırtına sebebiyle İnebolu'da bir gece konakladıktan sonra bugün Samsun'a yanaştık. Bu gemide şuanda Atatürk'ü temsil eden 10 ülkeden ve tüm illerimizden yaklaşık 200 öğrenciyi barındırıyor. Tarihi anlamı büyük bir seyahat oldu bizim için, gemi içersinde büyük bir kardeşlik ve arkadaşlık ortamı oluştu. Gençlerimiz bizden çok çok daha fazla Türkiye Cumhuriyeti'nin bilincindeler' dedi.

ATATÜRK'ÜN İZİNDEN GİTMEKTEN ONURLUYUZ

KKTC temsilcisi öğrencilerden Diren Alibeyoğlu, yaklaşık 60 saat süren bir yolculuk geçirdiğini belirterek, Atamızın, Ulu önder Atatürk'ün izinden, o yolu takip etmekten çok onur ve gurur duyuyoruz. Türkiyede farklı illerden ve 1 ülkede bulunan 182 öğrenciyiz hepimiz aynı onu ve gururu yaşayarak bu yolculuğa devam ettik. Ulu önder Atatürk gibi 19 Mayıs sabahı bizde Samsun'un kıyısına ineceğiz dedi.

UNUTULMAYACAK ANILAR BİRİKTİRDİK

Ankara öğrenci temsilcisi Aslı Ceren Bozyiğit, 16 Mayısta gemi yolculuğuna çıkmadan önce TBMM'ye ve Birinci Meclis'i ziyaret ettikten sonra gemi yolculuğunun başladığını ifade ederek, Tıpkı Atatürk'ün yaptığı gibi 16 Mayıs 1919'da 3 gün öncesinden çıktığı gibi bizde, bu gemiyle yola çıktık. Bugün 19 Mayıs 2019, 100 yıl sonra Samsun'dayız. Aynı vatan sevgisi, aynı bağımsızlık aşkıyla farklı illerden gelen öğrencilerle aynı yürekte birlikteyiz. Mutluyuz, gururluyuz bu gezi bize birçok şey kattı. Bilgi yarışmaları, kitap okuma gibi etkinlikler dışında unutamayacağımız bir sürü anı biriktirdikö diye konuştu. Erzincan'dan gelen öğrenci Mehmet Emin Yolcu, İstanbul'u temsilen gelen öğrencilerden Merve Gürpınar, Bilecik'ten gelen Selin Karasu, Şırnak'ı temsilen gelen Ahmet Katar ve Yalova'yı temsilen gelen öğrenci temsilcisi Burçin Ünver geziye ilişkin kısa açıklamalar yaptı.

Kemal gitme, vapuru batıracaklar’

Bu arada TRT Arşiv'in resmi internet sitesinde, Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının anlatıldığı belgeselden bir bölüm paylaşıldı.

Belgeselde eski Bahriye Nazırı Rauf Orbay Mustafa Kemal’in kapısını çalıyor ve kendisine “Kemal, Samsun’a gitme! Aldığım bilgiye göre bindiğin vapuru Karadeniz’de batıracaklar” diyor.

Ancak Mustafa Kemal için önemli olan ulusun bağımsızlığıdır ve bedeli ne olursa olsun mücadeleden bir adım geri atmayacaktır.

STS Bodrum Okul Gemisi Samsun'da

Milli mücadelenin 100'üncü yılında, Bodrum'dan Samsun'a kutlu bir yolculuk başlatan STS Bodrum Okul Gemisi Samsun'da gerçekleştirilen görkemli 19 Mayıs kutlamalarında yelken açtı.

100'üncü yılında Ege'den Karadeniz'e yolculuk yapan Cumhuriyet tarihinin ilk yelkenli okul gemisi STS, Bodrum bayrağını Atatürk Rallisi'nde dalgalandırdı. Samsun'daki görkemli 100 yıl kutlamalarına katılan STS Bodrum, burada düzenlenen geçit törenine katılarak 19 Mayıs coşkusunu Türkiye'nin dört bir yanından Samsun'a çıkan yelkenlilerle birlikte yaşadı. Bodrum'dan Samsun'a giden teknelerden biri de Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100.yılında "Sözde değil Özde İzindeyiz Barış Seyri"ne katılan "Tutkum"du.

16 Mayıs Perşembe günü İstanbul Poyrazköy balıkçı barınağından yola çıkan STS Bodrum, Kurtuluş Savaşı'nın stratejik noktalarından biri olan İnebolu Limanı'nda kısa bir mola vererek, 18 Mayıs Cumartesi günü akşam saatlerinde Samsun Canik balıkçı barınağı giriş yaptı. 100'üncü yıl kutlamaları için tüm Türkiye'den Samsun'a gelen tekneler ellerinde Türk Bayrakları ile STS'yi "Hoş geldiniz" nidalarıyla selamladı.

Samsun'da, STS Bodrum okul gemisinin de katıldığı törenler, sabah saat 07: 30'da başladı. Deniz ve kara askerleri, Tütün İskelesi'nde Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının karaya çıkışını canlandırdı. Daha sonra, STS Bodrum'un da içinde bulunduğu Atatürk Rallisi yelkenlileri geçiş yaptı.

Deniz dibinde Türk bayrağı açtılar

Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde 9 dalgıç, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 100. yılında denizin dibinde Türk bayrağı açarak kutladı. Dalgıçlardan deniz dibinde üçü “Samsun’a çıkışın 100. yılında 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve spor Bayramı’nı kutluyoruz” yazlı dövizleri açtı. Diğer dalgıçlar ise Türk bayraklarıyla deniz dibinde geçiş yaptı.

ataturk-004.jpg

ataturk1-001.jpg

ataturk2-002.jpg

ataturk3-002.jpg

ataturk4-001.jpg

ataturk5-001.jpg

ataturk6.jpg

ataturk7.jpg

ataturk8.jpg

ataturk8.jpg

ataturk9.jpg

ataturk10.jpg

ataturk11.jpg

ataturk12.jpg

piri.jpg

bayrak-001.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 6102 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.