1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 100 yıl sonra dahi ilham kaynağı
100 yıl sonra dahi ilham kaynağı

100 yıl sonra dahi ilham kaynağı

1912'de batan Titanik, hala bilimadamları ve film yapımcılarının ilham kaynağı..

A+A-

Batışından 100 yıl sonra dahi Titanik, hem film yapımcılarına hem de bilim adamlarına ilham kaynağı olmayı sürdürüyor.

1912 yılında batan efsanevi gemi Titanik’in, 4 bin metre derinlikte yatan enkazının detaylı görüntülerine ancak 73 yıl sonra ulaşılabildi. Fransız - Amerikan ortak çalışmasının ürünü olan bu görüntüler, daha sonra yapılacak çalışmalara da kapı araladı.

Görüntü alımında çok hassas bir robot sistemiyle donatılmış olan 'Cason Junior' kullanıldı. Gelişen teknoloji sayesinde üretilen yeni aletlet daha derinlere, daha uzun süre dalıp, daha net görüntülere ulaşılmasını da sağlıyor. Woods Hole Okyanus Bilim Araştırma Enstitüsü'nde, bu yönde çalışmalar yürütülüyor. Son olarak amfibik* şekilde kara ve suda bağımsız hareket edebilen 'Nereus' isimli robotla çalışılıyor.

Çalışmayla ilgili bilgi veren Ulusal Batık Araştırma Müdürü, Andy Bowen, "Daha önce robotların bir yerde sabit durması için çalışılırdı. Akıntıya karşı yönün korunması için destekler yapılırdı. Fakat şimdi ise kontrol sistemleri de çok gelişti. Bir düğmeye basmamız yeterli oluyor. Bunu tıpkı uçaklardaki otomatik pilota geçiş gibi düşünebilirsiniz" dedi.

Nereus, onu takip eden gemiden talimat alıyor ve buna göre hareket ediyor. Kimi zaman görüntü alıyor, kimi zaman örnekler topluyor ya da istenen deneyleri yapıyor. Nereus, enerjisini aynı cep telefonlarında ve taşınabilir bilgisayarlarda olduğu gibi lityum pillerden alıyor. Piller 6 saatte tam olarak şarj olabiliyor ve Nereus'a 20 saat süresince enerji sağlıyor.

Andy Bowen yönetimindeki ekip; insansız hava araçlarında kullanılan benzeri bir programla, sualtı robotlarında büyük bir gelişme sağladı.

Bowen, "Nereus suya indiğinde çok ince bir kabloyu çekiyor. Okyanusta ilerlediği müddetçe neredeyse bir örümcek ağıyla bağlı kalıyor. Ve bu incecik bağ bizim robota komutlar vermemizi, buna karşılıkda onun bize bulduklarını iletmesine imkan sağlıyor" diye konuştu.

Bu teknolojiyle önceden robota programını yükleyen bilim adamları onu aynı zamanda kilometrelerce uzaklıktaki bir ekran önünden izleyebiliyor.

Nereus, tek bir iş için üretilmiş değil. Sualtı haritalarının çizilmesinde, petrol ya da maden aramalarında da kullanılabiliyor.

Titanik'in ve Bismark savaş gemisinin enkazlarını bulan ABD'li eski subay ve konunun uzmanlarından Robert Ballard, "Roadisland Okyanus Bilimi Yüksek Okulu'nda kumanda ve haberleşme odamız var, herşeyi burada oturduğumuz yerden takip edebiliyoruz. Kilometrelerce uzakta fakat sanki robotun yanıbaşındaymışız gibi oluyor" dedi.

Yeni teknoloji daha etkili ve zamanla da maliyeti daha da düşürüyor. Bilim adamları ve öğrenciler de Nereus ve benzerlerinin gönderdikleri görüntülerden, kendi çalışmaları için yararlanabiliyor.

Oşinografi* Profesörü Robert Ballard, bu konuda şunları söylüyor:

"Bu teknolojiyle robotu dibe kadar indirebiliyorsunuız ve orada tutabiliyorsunuz. Başarımızı sağlayan temel noktalardan biri de bu. Ayrıca karanlıkta daha iyi görebilen kameralar da geliştirildi ve zaman içindeki tüm bu yeniliklerin kullanımıyla Titanik'i keşfetmemiz mümkün olacak."

* Amfibik: Hem karada, hem de suda hareket ve yaşam yeteneğine sahip anlamında kullanılan sıfat.

* Oşinografi: Okyanusları ve denizleri inceleyen bilim dalıdır.

 

trt.net.tr

Bu haber toplam 1154 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.